Vuosikatsastus ja peruskatsastus

Vuosikatsastus tehdään joka kevät, peruskatsastus joka viides vuosi ja aina veneen vaihtaessa omistajaa.

Vuosikatsastus

Veneiden vuosikatsastus tehdään joka kevät kesäkuun loppuun mennessä. Sovi katsastusajasta suoraan katsastajan kanssa. Turvallisuuskatsastus on ehdoton edellytys JVS:n perälipun, sataman ja tukikohdan käytölle. Katsastuksen laiminlyönti johtaa JVS:n satamapaikan menetykseen.  Lisätietoa katsastusvaatimuksista on saatavissa SPV:n sivulta.

Jos veneesi on JVS:n rekisterissä, mutta se katsastetaan muualla, toimita katsastusdokumentit JVS:n katsastuspäällikölle. Näin tieto vuosikatsastuksesta voidaan merkitä seuran venerekisteriin.

Myöhäisempään katsastukseen on oltava pätevä syy. Katsastusmiehet perivät varsinaisen katsastuskauden jälkeen kaksinkertaisen maksun. 

Huomioikaa vakuutusyhtiöiden säännöt. Joissain yhtiöissä sovelletaan korotettua omavastuuta mikäli venettä ei ole katsastettu 30.6. mennessä.

Muista ottaa uusintakatsastukseen mukaan alustodistus, peruskatsastuspöytäkirja sekä maksukuitti seuran jäsenmaksun suorittamisesta. 

Peruskatsastus

Veneen peruskatsastus suoritetaan joka viides vuosi sekä aina seuraan liittyville veneille, veneen vaihtaessa omistajaa tai jos vene on vaurioitunut. Seura voi myös peruskatsastuttaa aina kun siihen katsotaan olevan aihetta. Peruskatsastus tehdään kaksivaiheisena, toinen runkokatsastuksena veneen ollessa maissa ja toinen veneen ollessa vesillä veneilyvalmiina.

Runkokatsastuksessa tarkastetaan ulkopuolelta veneen runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet ja läpiviennit. Sisäpuolelta tarkastetaan vastaavat kohteet sekä moottori.

Koska peruskatsastus alkaa maalla ennen veneen vesillelaskua, joten ota yhteyttä katsastajaan hyvissä ajoin. Purjeveneen riki tarkastetaan aina myös pystytettynä, vesillelaskun jälkeen. Muista sopia peruskatsastuksesta ennen veneen vesillalaskua myös silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa.

Venetodistus ja katsastustarra

Jäsenseuroihin koulutetut katsastajat katsastavat seurojen jäsenten veneitä liittojen yhdessä ylläpitämän katsastusohjeiston mukaisesti. Katsastetuille veneille annetaan venetodistus sekä katsastustarra merkiksi suoritetusta katsastuksesta. Useat vakuutusyhtiöt antavat alennuksia katsastettujen veneiden vakuutusmaksuista.

Katsastus ei poista aluksen päällikölle kuuluvaa vastuuta siitä, että vene on vesille lähdettäessä sellaisessa kunnossa, että aiottu matka voidaan suorittaa sillä turvallisesti.

JVS:n katsastajien palvelut on tarkoitettu oman seuran jäsenille. Tarvittaessa voimme avustaa myös muiden vene- ja pursiseurojen jäseniä turvallisuus- ja katsastusasioissa.