Koulutus

Vesiliikennelaki edellyttää veneen kuljettajalta tai ohjailijalta olosuhteisiin nähden riittävää ikää, kykyä ja taitoa. Veneilyharrastuksen aloittaminen ei siis vaadi muodollista pätevyyttä, mutta taidot karttuvat nopeammin kun perusteet opettelee yhdessä muiden veneilijöiden kanssa.

Jyväskylässä on tarjolla veneilykoulutusta sekä aikuisille että junioreille. JVS järjestää vuosittain mm. aikuisten purjehtijakurssin ja junioripurjehtijoiden kursseja. Veneseurojen kattojärjestön SPV:n verkkomateriaaleista osa on vapaasti luettavissa, kuten veneilyssä tarvittaviin perustaitoihin johdattava Veneilijän tiedot ja taidot -verkkomateriaali.

Rekisteröitävän moottorilla kulkevan aluksen kuljettamiseen edellytetään 15 vuoden ikää. Lue lisää veneen rekisteröinnistä.

Rekisteröitävä purjeilla kulkeva tai rekisteröimätön (rungon pituus alle 5,5 metriä tai koneteho alle 15 kilowattia): riittävä ikä, kyky ja taito.

Kansainvälinen huviveneen kuljettajan lupakirja on tarpeen usein ulkomailta venettä vuokrattaessa. Lisäksi sitä edellytetään yli 24 metriä pitkän huvialuksen kipparilta.

Miehitettynä vuokrattavan veneen kuljettajalta edellytetään 18 vuoden ikää ja vuokraveneen kuljettajankirjaa. 

CEVNI-tutkinto eli todistus Euroopan joki- ja kanavareittien liikennesäännösten osaamisesta (ransk. Code européen des voies de navigation intérieure, Euroopan sisävesiliikenteen säännöstö) on edellytys monilla Euroopan sisävesireiteillä liikkumiseen.

VHF-tutkinto eli rannikkolaivurin radiotodistus (SRC, Short Range Certificate) on tarpeen jos omassa tai vuokraveneessä on VHF-puhelin.

Saaristolaivurin tutkinto on kaikille veneilijöille suositeltava navigointikoulutus, jossa perehdytään navigoinnin perusteisiin, merimerkkeihin ja vesiliikenteen säädöksiin. Saaristomerenkulkuopin kurssin suorittaneet voivat jatkaa rannikkolaivurin kurssille, jossa tutustutaan tarkemmin mm. paikanmääritykseen ja vuoroveden huomiointiin.