5 vinkkiä jätteen vähentämiseen ja kierrättämiseen veneellä

JVS:n hallitus sai harmillisia kuvaterveisiä Juurikan yrittäjältä Päijännepurjehduksen jälkeen saatesanoin ”näin purjehtijat kierrättävät roskia”. Juurikan sataman sekajäte pursusi roskapusseja, joista oli kierrätys kaukana. Haluaisimme kannustaa kaikkia veneilijöitä miettimään oman veneensä kierrätyskulttuuria ja kokosimme vinkkejä, joiden avulla sinäkin voit helposti vähentää jätteen syntymistä veneelläsi ja luoda veneeseesi kierrätyspisteen!

Tältä Juurikan roskakatoksen sekajäteastian luona näytti Päijännepurjehduksen jälkeen

Vaikka monessa veneessä tyypillisesti roikkuva muovipussi kovasti houkutteleekin heittämään kaiken roskan sekajätteeseen, mistä se lopulta kiikutetaan sataman roskikseen, onnistuu jätteiden lajittelu vesillä yhtä helposti kuin kotonakin ilman vaativia erikoisasennuksia. Veneillessä on tärkeää pyrkiä ehkäisemään turhan jätteen syntyä, mutta koska jätettä kuitenkin syntyy, olisi se tärkeää lajitella asianmukaisesti. Kierrättämättä jäänyt jäte on myös hukkaan heitetty resurssi!

Tässä kootut vinkkimme jätteen vähentämiseen ja kierrättämiseen veneillessä:

  1. Paras jäte on syntymätön jäte eli minimoi jätteen määrä jo matkalle valmistautuessasi. Aloita jätteen vähentäminen jo kaupassa valitsemalla mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita ja ota käyttöön kestokassit vihanneksille ja hedelmille.
  2. Pakkaa ruoat jo kotona kestäviin ja pestäviin rasioihin. Näin vältät turhan jätteen kuljettamisen veneelle ja minimoit ylimääräisen jätteen syntymisen veneellä ollessasi.
  3. Vältä kertakäyttöastioita hankkimalla veneeseen pestävä astiasto. Merkkaa jokaisen muki tai lasi esimerkiksi erivärisellä teipillä välttääksesi turhan tiskaamisen. Huomaathan kuitenkin, ettei läheskään jokaisessa veneessä ole harmaiden vesien tankkia, jolloin astianpesuvedet voivat päätyä suoraan vesistöön. Ympäristöystävällisen pesuaineen tunnistat esimerkiksi Joutsenmerkistä. Myös allergia- ja astmaliiton Allergiatunnus on suositeltava, sillä monet hajusteet ovat myös haitallisia vesieliöille.
  4. Vältä ruokahävikkiä, ja kun biojätettä syntyy, lajittele se sekajätteen sijaan biojätteenä. Veneellä biojätekeräyksen saa luotua helposti tiiviillä kannella suljettavasta muovilaatikosta.
  5. Veneessä käytännöllinen jätteenkeräysastia voi olla vaikkapa kannellinen ämpäri. Yksi hyväksi todettu vaihtoehto ovat myös marketeista löytyvät pyykkikassit, jotka ovat paitsi kevyitä ja hyvin veneen muotoihin mukautuvia, myös helposti pestäviä sisäosan muovipinnoitteensa ansiosta. Esimerkiksi istuinkaukalon penkin alle tai ankkurilaatikkoon on helppo laittaa keräysastiat tai -kassit ainakin kierrätettäville muovi-, pahvi-, lasi- ja metallijätteille sekä pulloille.


Eräässä Guylinessa on upotettu roska-astia pentterin yläkaappiin

Lähteitä ja linkkejä:

https://pidasaaristosiistina.fi/2023/03/09/veneilijan-lajitteluopas/

https://www.totalvene.fi/lue/uutinen/vinkit-vastuulliselle-veneilylle

Uutiset