JVS:n juhlaeskaaderi purjehti Kroatiassa

Merellä vastatuuleen luoviva purjevene toisesta veneestä kuvattuna

50+1-vuotisen toiminnan kunniaksi

JVS:n juhlaeskaaderi Kroatiassa saatiin lopulta toteutumaan 11.–18.9.2021, koronapandemian vuoksi vuoden alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin. Näin ollen tapahtumasta tuli 50+1-vuotisjuhlaeskaaderi. Matkalle osallistui 23 purjehtijaa, jotka jaettiin kolmeen veneeseen. Matkan johtajana hääri Juha Lahti, joka toimi myös Sun Loft 47 -tyyppisen, ”Pyrole”-nimisen veneen kipparina. Muut veneet olivat Oceanis 41.1. -tyyppinen ”Anscombe”, kipparinaan Jari Vekkeli ja Oceanis 48 -tyyppinen ”Chagos”, kipparinaan Seppo Leinonen.

Anscombe. Kuva: Samppa J Salminen

Splitin lentoasemalta oli varsin lyhyt matka Trogirin vanhan kaupungin edustalla olevalle satama-alueelle, jossa vuokraamiamme veneitä lauantaiaamuna vielä siivottiin edellisten vuokraajien jäljiltä. Niinpä meille jäi hyvää aikaa ajaa vesitaksilla tutustumaan Trogirin vanhaan kaupunkiin.

Trogir. Kuva: Samppa J Salminen

Koska veneet luovutettiin meille lauantaina vasta illan suussa, vietimme ensimmäisen yön lähtösatamassa ja liikkeelle lähdimme sunnuntaina. Päivämatkat oli suunniteltu kohtuullisen mittaisiksi niin, että määräsatamaan ehdittiin aina hyvissä ajoin.

Tässä kartassa on alustava reittisuunnitelmamme. Keskiviikon suunnitelmaa muutettiin niin, että mentiinkin Visin saaren Komizaan yöksi.

Vesi oli huomattavan kirkasta niin, että joissakin satamissa jopa kiinnitysköysien ankkurointiin käytetyt painot näkyivät useamman metrin syvyydessäkin selvästi.

Palmizanan sataman kirkasta vettä St.Klementin saarella. Kuva: Markku Pöyhönen

Iltapäivisin tapanamme oli ankkuroitua johonkin sopivaan lahdenpoukamaan uimapysähdystä varten. Vesi oli lämmintä.

Kuva: Samppa J Salminen.

Pisin purjehdusrupeama oli torstain avomeriosuus Komizasta Maslinicaan. Chagos ja Anscombe mittelivät nopeuksiaan reippaassa sivutuulessa. Harmi vain, että spinnuja veneissämme ei ollut käytettävissä.

Kohti Maslinicaa. Kuva Markku Pöyhönen

Iltaisin syötiin hyvin paikallisissa ravintoloissa.

Kuva: Samppa J Salminen

Teksti: Markku Pöyhönen

Uutiset